Kopie van de eerste post uit de draad Herkeuring Wajongers (2) van
wajong.startpagina.nl/prikbordQ: Waar gaat deze draad over ?
A: De Participatiewet en de herkeuring in de Wajong.
Q: De Participatiewet is van Jetta Klijnsma ?
A: Het Kamerlid Blok (VVD) kwam er een paar jaar geleden mee. De PvdA had soortgelijke plannen om één regeling te maken waarbij Wajong, WSW (Wet Sociale Werkplaatsen) en WWB (Wet Werk en Bijstand) samengevoegd worden. Het kabinet Rutte 1 noemde het vervolgens de Wet Werken Naar Vermogen. Rutte 2 noemt het weer Participatiewet.
Q: Is de Participatiewet ongeveer hetzelfde als de WWNV ?
A: Nee hij is fors veranderd in het Sociaal Akkoord dat op 11 april gesloten is. Er komt o.a. een herkeuring van Wajongers.
Q: Is al bekend wanneer er herkeurd wordt, in welke volgorde en of er uitzonderingen zijn ?
A: Nee dat moet allemaal nog afgesproken worden door het kabinet met de sociale partners en de gemeenten. Staatssecretaris Klijnsma heeft wel aangegeven pas in 2015 met herkeuren te willen beginnen en dit geleidelijk te zullen doen. Volgens de vakbonden is het niet de bedoeling dat iedereen herkeurd wordt, maar de beslissing daarover is nog niet genomen.
Q: Waarom moet er opeens herkeurd worden ?
A: Dat was een eis van de vakbonden. Die vonden het een gemiste kans om niet te proberen het arbeidsvermogen te benutten dat vele Wajongers volgens hen hebben.
Q: Maar er stond toch in het regeerakkoord dat niemand herkeurd zou worden ?
A: Inderdaad, de coalitiepartijen hebben dat laten vallen.
Q: Waarom hebben ze dat gedaan ?
A: Omdat het kabinet de steun van de sociale partners nodig heeft voor het kabinetsbeleid, anders krijgen ze naar verwachting in de Eerste Kamer geen steun van de oppositie.
Q: Waarom is de PvdA daarmee akkoord gegaan ?
A: Omdat de werkgevers hebben toegezegd dat ze 100.000 banen gaan creëren voor arbeidsgehandicapten. Als eind 2016 blijkt dat ze dan nog geen 11.000 banen gecreëerd hebben worden ze gedwongen 5% van hun personeel uit arbeidsgehandicapten te laten bestaan.
Q: Is het dan zeker dat die aangepaste banen er ook komen ?
A: Nee, maar als bedrijven daar niet voor zorgen moeten ze een boete betalen van € 5000 voor elke baan die er te weinig is.
Q: Weet het kabinet nu zeker dat ze de steun krijgen in de Eerste Kamer ?
A: Nee de oppositiepartijen kunnen elk voorstel nog steeds tegenhouden.
Q: Wanneer gaat de Participatiewet in ?
A: Op 1 januari 2015
Q: Is dat zeker ?
A: Nee dat is alleen nog maar een plan.
Q: Wat gaat er eerst gebeuren ?
A: Het kabinet stuurt een zogenaamde Nota van Wijzigingen voor advies naar de Raad van State. Daar staat in hoe de Participatiewet anders is dan de WWNV. Daarna sturen ze het wetsontwerp naar de Tweede Kamer. Dat gebeurt ongeveer in november. De Kamer gaat er heel veel schriftelijke vragen over stellen en daar geeft het kabinet antwoord op. Daarna volgt er een mondelinge behandeling. Dan zitten we al in 2014. Vervolgens beslist de Kamer dat ze de wet aannemen. Dat weten we al omdat VVD en PvdA samen de meerderheid hebben.
Q: Dus de oppositie kan er niks aan veranderen ?
A: Dat kunnen ze wel als VVD en PvdA dat goedvinden.
Q: Waarom zouden die dat doen ?
A: Omdat ze in de Eerste Kamer te weinig zetels hebben voor een meerderheid. Dus zullen ze bereid moeten zijn om sommige eisen van de oppositie in te willigen. Maar de oppositiepartijen kunnen de wet niet veranderen in de Eerste Kamer, dat mag alleen in de Tweede Kamer. Dat heet het amendementsrecht. De oppositie in de Tweede Kamer zal dus wijzigingen aan willen brengen. Het wordt spannend om te zien hoe dat verloopt en welke dat zijn.
Q: Waarom stuurt het kabinet de Participatiewet pas in november naar de Kamer ?
A: Omdat ze nog heel veel moeten onderhandelen met de sociale partners (werkgevers en vakbonden) en de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) over de precieze details van de wet. Dat overleg vindt plaats in de Werkkamer. Die hebben ze daar dit jaar voor opgericht.
Q: En wat gebeurt er als het Sociaal Akkoord klapt omdat de bonden € 6 miljard aan extra bezuinigingen onaanvaardbaar vinden ?
A: Dan kan het kabinet nog steeds proberen alle voorstellen door de Eerste Kamer te krijgen, maar de kans dat dat lukt is dan wel kleiner.
Als de ontwikkelingen daar aanleiding toe geven kan deze FAQ verder uitgebreid worden.
Achtergrondinformatie:
=================
- Artikel over het rapport "Werken met beperkingen" van de Inspectie van het ministerie van SZW waaruit blijkt dat gemeenten niet goed in staat zijn arbeidsgehandicapten aan een baan te helpen.
link- Het rapport "Werken met beperkingen" uit bovengenoemd artikel.
link- Reactie van Klijnsma op bovengenoemd rapport. Daarin staat geen enkel argument voor overheveling van Wajongers naar de gemeenten. Want dat was in februari nog niet de bedoeling.
link- Argumenten van de FNV tegen de WWNV.
link- Rapport van een onderzoeksbureau in opdracht van de FNV waaruit blijkt dat het een slecht idee is om Wajongers over te hevelen van het UWV naar de gemeenten.
link- FNV-zwartboek "Werkgevers bekennen kleur". Inventarisatie van de gevolgen van de WWNV.
linkVerklaring van Wajongers tegen Participatiewet en Herkeuring:
==============================================
Wij roepen de overheid op om af te zien van het slecht onderbouwde plan om Wajong, WSW en Bijstand samen te voegen.
Wij willen dat de overheid zich inspant om de belangen van gehandicapten en chronisch zieken te behartigen. Dat doe je niet door ze in de bijstand te kieperen. En ook niet door ze massaal te herkeuren.
Er zijn duizenden Wajongers die graag willen werken en zeer gemotiveerd zijn. De overheid dient voor deze mensen kansen te creëren, omdat ze daar zelf niet toe in staat zijn.
Het aantasten van inkomenszekerheid van Wajongers leidt tot geen enkele toename van het aantal vacatures voor arbeidsgehandicapten.
Zoals de Inspectie SZW heeft aangetoond zijn gemeenten slecht in staat arbeidsgehandicapten naar werk te geleiden. Bovendien is dit in het geval van Wajongers nog moeilijker dan voor andere arbeidsgehandicapten.
Overheveling van Wajongers van UWV naar gemeenten verkleint de afstand tot de arbeidsmarkt niet, maar vergroot deze juist. Wajongers komen bij de gemeenten achter in de rij te staan, omdat het aanzienlijk moeilijker is om deze mensen aan een baan te helpen dan gezonde werkzoekenden.
Met het overhevelen van Wajongers naar de gemeenten worden geen problemen opgelost maar juist extra problemen geschapen.
Duizenden Wajongers lopen het risico hun hele inkomen en daarmee hun economische zelfstandigheid te verliezen, als gevolg van partner- en vermogenstoets.
Meer dan tien kabinetten op rij hebben de sociale zekerheidsrechten van gehandicapten geëerbiedigd. Het is onbestaanbaar dat een door banken veroorzaakte crisis tot beëindiging van deze inkomensrechten leidt.
Herkeuring van arbeidsgehandicapten die voor 85% lijden aan persoonlijkheids- en psychiatrische stoornissen en verstandelijke handicaps betekent feitelijk afschaffing van de rechtsstaat voor deze groep, aangezien de meesten helemaal niet in staat zijn de gang naar de rechter te maken als ze ten onrechte opeens arbeidsgeschikt verklaard
worden.